Omgeving

Omgeving

Bed & Breakfast Nine(T)Teen is gelegen in de levendige studentenbuurt De Pijp kun je urenlang rondstruinen, met alle heerlijke terrassen, werkelijk elke denkbare keuken en héél veel cafés. Van het keurig aangeharkte Sarphatipark tot de beroemde Albert Cuypmarkt, in deze oude volksbuurt leven vandaag de dag mensen uit alle werelddelen zij aan zij.

Kunstenaars en studenten in de Pijp

De Pijp is een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, studenten en vrije geesten. Veel straten zijn hier naar kunstenaars vernoemd, zoals de Vincent van Goghstraat en de Ferdinand Bolstraat. Laatstgenoemde winkelstraat heeft zijn naam te danken aan Bol, een voormalig leerling van Rembrandt. Eind 19e eeuw werkte Piet Mondriaan ook in deze buurt aan zijn baanbrekende kunst, aan de Ruysdaelkade 75 om precies te zijn.

Albert Cuypmarkt & Heineken Brouwerij

De Pijp heeft altijd een bohémien flair gehad, maar in de jaren zestig en zeventig vond er een kleine culturele en culinaire aardverschuiving plaats. De snelle groei van de Heinekenbrouwerij trok Spaanse, Turkse, Marokkaanse en Surinaamse arbeiders aan die hun eigen gerechten en ingrediënten verkochten op de nog altijd zeer populaire Albert Cuypmarkt. Zo groeide de Pijp uit tot een levendige multiculturele buurt met een enorm aanbod authentieke restaurants, gezellige cafés en hippe horeca. En natuurlijk de Heineken Experience in de voormalige Heinekenbrouwerij, waar je leert hoe vroeger bier werd gebrouwen.

Architectuur in De Pijp

In de P.L. Takbuurt kan de architectuurliefhebber zijn hart ophalen. De buurt met ‘arbeiderspaleizen’ staat namelijk bekend als een van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School. Je kunt de unieke stijl van de Amsterdamse School zelf ervaren met een bijzondere fietsroute langs kunst en architectuur van de Amsterdamse School. De fietsroute voert door de buurten WesterparkOud-West en De Pijp en duurt ongeveer 3 uur. Voor €2,50 is de gids verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres en Museum Het Schip.

De officiële naam van de buurt was YY, omdat Amsterdam in de 19e eeuw was verdeeld in 50 buurten die met letters aangeduid werden (A-Z, gevolgd door AA-ZZ). De gewone naam was al spoedig de Pijp. Waar die naam vandaan kwam is niet helemaal zeker. De oudste verklaring komt uit de Amsterdamsche Courant (1892): "Waaraan de Pijp haar naam dankt, kan men eigenlijk het beste zien 's morgens tussen acht en negen uur. Wanneer men zich dan posteert bij de Hemony-, Van Wou-, Van der Helst- en Ferdinand Bolstraten, die de feitelijke trechters voor de Pijp zijn, dan ziet men welk een stroom van mensen zich door die straten naar de oude stad spoedt; dan zijn het feitelijk lange brede pijpen, levende 'wolken' uitblazende naar dat deel van de stad waar de kantoren zijn, de zaken worden afgedaan". Later zijn ook andere verklaringen geopperd, zoals dat de naam is afgeleid van het woord pijp in de betekenis van lange rechte poldersloot.

Geografie

De Pijp ligt ten zuiden van het Centrum, tussen de Boerenwetering in het westen en de Amstel in het oosten, en tussen de Singelgracht in het noorden en het Amstelkanaal in het zuiden. Het grenst aan de rest van Amsterdam-Zuid en aan de stadsdelen Centrum en Oost.

Hoofdverbindingswegen zijn de Ceintuurbaan en Stadhouderskade in oost-west-richting, en de Ferdinand Bolstraat, Van Woustraat en Amsteldijk in noordzuidrichting. Tramlijnen 3, 4, 12, (16) en 24 rijden door de wijk. Voorheen hebben ook de lijnen 5, 7, 8, 15, 20, en 25 kortere of langere tijd door de wijk gereden.

De ondergrondse Noord-Zuidlijn wordt sinds 2003 aangelegd. Er komt een (diepgelegen) station De Pijp onder de Ferdinand Bolstraat tussen de Albert Cuypstraat en de Ceintuurbaan.

De Ceintuurbaan scheidt de Oude- of Noord-Pijp van de iets nieuwere Nieuwe- of Zuid-Pijp, waaronder ook de Diamantbuurt valt. De zuidrand van De Pijp is gebouwd in het kader van het Plan Zuid, en bevat daardoor een aantal groepen woningen in de stijl van de Amsterdamse School.

De meeste straten in De Pijp zijn genoemd naar Nederlandse schilders; uitzondering is de Diamantbuurt: edelstenen.